De Heupprothese: live vanuit het operatiekwartier!
Kine Zonnekeer @AZ Groeninge
Enkele weken terug kreeg het team van Kine Zonnekeer de kans om enkele chirurgische ingrepen mee te volgen in het operatiekwartier van AZ Groeninge in Kortrijk. Steven en Camille volgden elk mee met Dokter Joeri Barth, orthopedisch chirurg. Hij is gespecialiseerd in het plaatsen van totale heupprotheses bij verschillende indicaties zoals fracturen, aangeboren heupafwijkingen (dysplasie) of bij gevorderde verouderingsverschijnselen (artrose) van het heupgewricht. Door onze samenwerking konden we vanop de eerste rij de volledig procedure in het operatiekwartier meevolgen.
De heupprothese
Bij het plaatsen van een heupprothese worden er altijd een reeks vaste stappen doorlopen. Uiteraard wordt de patiënt allereerst klaargemaakt en verdoofd voor de ingreep. Dit kan via een algemene verdoving of via een ruggenprik.
Bij de start wordt via een aantal incisies aan de voorzijde van de heup, de weg vrijgemaakt tot aan het heupgewricht zelf. Hierbij worden er wel geen spieren doorgesneden. Dankzij de nieuwste chirurgische technieken kan er via een directe anterieure toegang voldoende plaats gecreëerd worden zonder spierschade, wat de revalidatie een stuk vereenvoudigt. Eens alles vrij is, wordt het gewrichtskapsel van de heup geopend en worden de oppervlakken van de heupkom en -bol zichtbaar.
Nu de weg vrij is, kan het heupgewricht zelf bekeken worden. Op basis van de medische beeldvorming kan de chirurg op voorhand al een inschatting maken van welk type prothese en welk soort materiaal hij gaat gebruiken en de keuze voor botcementering of niet. Dit is afhankelijk van het soort letsel en de gezondheid van het bot. Het is een cruciaal proces: alleen op die manier kan een stevig en stabiel geheel gecreëerd worden met een minieme kans op complicaties. 3 nieuwe onderdelen worden gebruikt. Bij elk onderdeel wordt er eerst een proefstuk geplaatst vooraleer het definitieve stuk geplaatst wordt.
De heupkop wordt verwijderd samen met heuphals en er wordt een nieuwe steel in het bestaande bovenbeen geplaatst. Op die steel -gemaakt uit titanium of kobalt-chroom- wordt een nieuwe bol geplaatst die meestal uit porselein (of metaal) gemaakt is. De heupkom wordt geleidelijk aan uitgefreesd tot er een ideale diepte gecreëerd is om een nieuwe kom te gaan plaatsen. Deze kom is meestal gemaakt uit titanium met een ruw oppervlak aan de buitenzijde. Aan de binnenkant van de cup wordt gekozen voor porselein. Porselein op porselein is een heel sterk materiaal met optimale glij-eigenschappen en een minimum aan slijtage.
Na het plaatsen van de nieuwe prothese met juiste formaten wordt gekeken of de puzzel perfect past. De heupkop wordt terug in de kom getrokken en a.d.h.v. een aantal bewegingen checkt het operatieteam de stabiliteit van de heup. De complicatie die men zeker wil vermijden is luxatie door een niet gepaste maat. Eens dit oké is, wordt laagje per laagje alles terug genaaid en gesloten. Na 1h(30) is de operatie afgerond.
De eerste fase na de ingreep
Na de ingreep blijft de patiënt in principe 3 dagen in het ziekenhuis. Pijnmedicatie wordt op gepaste wijze toegediend (al dan niet via een infuus) om zo comfortabel mogelijk de eerste dagen door te komen. De revalidatie start al de dag zelf. De kinesist in het ziekenhuis komt langs en laat jou zo snel mogelijk steunen en stappen. Om te beginnen met een looprek, daarna wordt er progressief afgebouwd naar 2 krukken en tot slot naar 1 kruk. Ook trappen komen aan bod. Zonder complicaties en met voldoende bewegingsmogelijkheden begint daarna de volgende fase… De revalidatie bij jouw kinesist thuis.
De revalidatie
De kinesitherapeuten van Kine Zonnekeer begeleiden dagelijkse de revalidatie van verschillende patiënten in en rond Kortrijk. In onze volgende blog gaan we in gesprek met één van hen om eens terug te kijken op de revalidatie.
Tot binnenkort!
Hartelijk bedankt aan Dokter Joeri Barth en AZ Groeninge voor deze opportuniteit.