Revalideren na een heupprothese: een getuigenis
Post-operatieve kinesitherapie
J.V. werd in oktober 2019 geopereerd door dokter Barth in AZ Groeninge. Na een reeks conservatieve behandelingen en jarenlange klachten -met steeds meer manken tot gevolg- bleek overgaan tot het plaatsen van een totale heupprothese de beste optie. Hij is op dat moment 55 jaar.
“Een aangeboren afwijking in mijn heup in combinatie met jarenlange overbelasting door competitiesport (voetbal, lopen , triatlon) en een actieve loopbaan als sportleerkracht bezorgde me steeds meer pijn in de heup en liesstreek. Kinesist Steven raadde me Dr. Barth aan. Hij verzekerde me een snelle revalidatie door zijn manier van opereren (anterieure incisie). Voor de ingreep deed Steven al de nodige testen met de heup om zicht te hebben op de toestand voor de ingreep.”
De start van de revalidatie
Na een vlot verlopen ingreep van een uurtje begon de revalidatie meteen.
“12 uur later startte het herstel. Eerst leren in en uit bed stappen, rechtop staan en daarna comfortabel met 2 krukken stappen. Na 2 overnachtingen mocht ik terug huiswaarts. Vanaf mijn aankomst thuis kwam Steven langs. We stelden een strak plan op. Eerst werden losmakende massages en mobilisaties uitgevoerd. Aansluitend werden de spieren weer geactiveerd: in zit op de tafel voerde ik kniestrekkingen uit en in lig een aantal oefeningen voor de heupspieren. Dit werd gecombineerd met opnieuw leren steunen. We gingen a rato van 3 kine beurten per week door.”
Doseren is de boodschap
Naast de nodige ongemakken was er al vrij snel een mooie evolutie en de doelen werden steeds groter:
“2 weken later kon ik al losfietsen op een hometrainer, aangevuld met stabiliteit op 1 been en quadricepsversterkende oefeningen. In samenspraak met de kinesist dreef ik geleidelijk de intensiteit op. De afspraak hierbij was: “Je mag enkel stramheid voelen, maar zeker geen pijn in de heup.”
Mijn nieuwe doel was kunnen fietsen op mijn koersfiets op vaste rollen. Omdat ik dagelijks de stabiliteits- en spierversterkende oefeningen uitvoerde, werden de kine beurten afgebouwd naar 2 per week. Om mij te motiveren kreeg ik wekelijks nieuwe oefeningen doorgestuurd. Tijdens de sessies in de praktijk werd meer gefocust op coördinatie en het verder opdrijven van de mobiliteit”.
De eerste 4 weken was een kruk zeker nog noodzakelijk voor een vlot en soepel stappatroon. Dit zien we zien vaak bij de iets fittere, jongere patiënt: een kruk is langer nodig is omwille van de hogere krachten en hogere stapsnelheden.
Doel bereikt
In een volgende fase werd de fiets al snel van de rollen afgehaald.
“5 weken na mijn operatie kon ik terug de weg op met mijn koersfiets. De rode draad bleef steeds geleidelijk aan opbouwen. Soms was het nodig om mij even af te remmen, doseren was de boodschap. Het ultieme doel en einddoel werd gesteld: terug fulltime mijn job als leraar LO uitvoeren. Een intensieve job waar het wel nodig is om veel te kunnen rondlopen, licht joggen en veel kracht te zetten op de heup. 4 maanden na de operatie zijn we daar terug in geslaagd.”
Een zeer mooi resultaat na een vlotte operatie en bijhorende revalidatie. Ook nu blijft alles goed gaan.
“Ondertussen ben ik al 3 jaar terug actief op de werkvloer. Dankzij een uitstekende chirurg, een oefenprogramma van kine Steven en veel wilskracht voel ik me momenteel fitter dan voordien.”