Kinesitherapie bij Temporomandibulaire Klachten: Een Holistische Benadering van Kaakpijn
Temporomandibulaire klachten (TMD) of problemen vanuit het kaakgewricht kunnen een grote invloed hebben op de levenskwaliteit. Ze kunnen zich uiten in kaakpijn, hoofdpijn, oorproblemen en zelfs nekpijn. Als kinesist ga je op zoek naar een totale aanpak om de functie te herstellen en pijn te verlichten.
Wat zijn Temporomandibulaire Klachten?
Temporomandibulaire klachten kunnen zich uiten als pijn en/of een dysfunctie van het kaakgewricht en de omliggende spieren. De pijn kan ontstaan in zowel de spieren als het kaakgewricht. De dysfunctie kan zich uiten als een bewegingsbeperking, discusprobleem of een acuut blokkeren met open of gesloten mond.
De temporomandibulaire gewrichten verbinden de onderkaak met de schedel en spelen een cruciale rol bij kauwen, spreken en slikken. Problemen in dit gebied kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder:
Tandenknarsen of bruxisme: door (‘s nachts) te gaan knarsen of te klemmen kunnen de kaakspieren of ligamentaire structuren overbelast geraken.
Kaaktrauma: een trauma opgelopen door een ongeval of een harde klap op de kaak. Soms kunnen kaakklachten ook post-operatief ontstaan na correcties van de kaak of na langdurige ingrepen aan de tanden.
Artritis: Ontsteking van het kaakgewricht. Al dan niet op basis van inflammatoir lijden of reumatische problematieken.
Stress: de kaak kan een zone van sensitisatie zijn in aanwezigheid van overmatige prikkeling (mentaal, emotioneel…). Vaak hangt dit samen met onbewust knarsen of klemmen.
De Rol van Kinesitherapie
De kinesist zal zich richten op het functieherstel van de kaak en de verlichting van pijn met gerichte oefeningen en behandelingen. Het verminderen van spierspanning, verbeteren van de mobiliteit van het kaakgewricht en de correctie van foutieve bewegingspatronen zijn mogelijke doelstellingen. De vraag waarom de klachten juist zijn ontstaan moet natuurlijk ook zo volledig mogelijk beantwoord worden. Daarom gaat hij de totale gezondheid nagaan en zoeken naar mogelijke stressoren en psychosociale factoren die een invloed kunnen hebben. Daarbovenop worden omliggende zones zoals de nek ook nagekeken en wordt de voorgeschiedenis van tand- of kaakingrepen bevraagd.
Onderzoek en diagnosestelling
Een grondig onderzoek is natuurlijk essentieel om een effectief behandelplan op te stellen. De kinesitherapeut zal onder andere letten op:
Bewegingsbereik van de kaak. Is er een afname of toename? Is er een klik voelbaar of een geluid te horen?
Spierspanning en triggerpoints in de omliggende spiergroepen.
Houding, mobiliteit en kracht van nek en schouders.
Met de informatie uit het vraaggesprek en het onderzoek zal de kinesist jou een duidelijk behandelplan voorschotelen.
Behandelingstechnieken
Educatie:
Er worden duidelijke tips en adviezen meegegeven over de normale kaakpositie en hoe zaken zoals klemmen en knarsen aangepakt en voorkomen kunnen worden.
er worden verschillende mobilisatietechnieken toepast om de functie van het kaakgewricht te verbeteren en pijn te verlichten. Dit kunnen technieken zijn op het gewricht maar ook myofasciale technieken op specifieke triggerpoints in spieren.
Oefentherapie:
Specifieke oefeningen helpen de spieren rond het kaakgewricht te versterken en flexibiliteit te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:
Stretchoefeningen: Om de spierspanning te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.
Kauw- en bijtoefeningen: om coördinatie en kracht te verbeteren.
Houdingscorrectie
Een slechte houding kan bijdragen aan TMD door extra spanning op de kaakspieren en -gewrichten te veroorzaken. De kinesitherapeut zal werken aan het verbeteren van de algehele houding, met name van de nek en schouders, om verdere belasting van de kaak te voorkomen.
Ademhalingstechnieken en Ontspanning
Wanneer de kaakklachten onderhouden worden door specifieke stressoren, is het zaak om de bron van de problemen aan te pakken. Ontspanningstechnieken, relaxatietherapie en stressmanagement kunnen essentiële tools zijn. Daarnaast is er aandacht voor slaap en sport/beweging.
Overige behandelingen
Opbeetplaat
Tandheelkundige aanpassingen
Kinesist in Kortrijk - Heule - Kuurne
Steven Eggermont en zijn team bij Kine Zonnekeer uit Kortrijk gaan dagelijks aan de slag met patiënten met temporomandibulaire klachten. Een positieve benadering met duidelijke educatie, begeleide oefentherapie en levensstijlaanpassingen zijn de essentie van onze aanpak.