Wat is myofasciale therapie?

Wat is myofasciale therapie?

Myofasciale therapie is een behandelvorm van pijnen die afkomstig zijn van het problematisch functioneren van spieren. In die spieren ontwikkelen er zich zogenaamde triggerpoints die pijnen kunnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Door middel van een goed uitgekiende diagnostiek kunnen deze triggerpoints gelokaliseerd en aangepakt worden met specifieke technieken waaronder dry needling. Er bestaat meer en meer wetenschappelijke ondersteuning over de efficiëntie hiervan.

gecomprimeerd DN.jpg

Triggerpunten

Triggerpunten of spanningspunten worden zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een verminderde  zuurstofvoorziening door langdurige inspanning een plek met verhoogde gevoeligheid ontstaat. Dit is voor een kinesitherapeut voelbaar als een gespannen bandje. Bij compressie kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpunten kunnen in elke spier van ons lichaam ontstaan en er zijn een aantal unieke patronen per spier te onderscheiden. Voorbeelden van patronen zijn uitstraling naar de enkel door een punt in de kleine bilspier of spanning in de monnikskapspier die hoofdpijn kan triggeren. Door deze kennis blijken een hoop onduidelijke pijnklachten een stuk beter verklaarbaar. In de geneeskunde in het algemeen geraakt dit fenomeen steeds beter bekend waardoor myofasciale therapie meer en meer wordt toegepast. Uiteraard gaat Kine Zonnekeer hierin nog een stap verder door verder te kijken dan de symptomen. De oorzaken worden aangetoond en aangepakt met een voor jou duidelijk plan.

Vaak is de oorzaak een gebrek aan bewegingsvariatie en toegenomen stress in ons lichaam maar ook overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk) of tekorten in onze voeding kunnen aan de bron liggen.

Aanvullend op specifieke bewegingstherapie worden compressie-release technieken, stretches en dwarse rekkingen aangeleerd en gebruikt zowel in de praktijk als thuis. Dry Needling kan een extra efficiënte techniek zijn die de therapie een boost geeft.

Voor wie?

Voor alle leeftijden en alle soorten mensen is myofasciale therapie een optie. Enkele voorbeelden zijn de bureauwerker met hoofdpijn die door het thuiswerk meer blijft zitten op kantoor, de jonge mama met schouderpijn die langdurig met haar kind op de arm loopt of de loper die bij langere tochten een zeurderige bilpijn krijgt. Uiteraard gaan we pas na een gedetailleerd onderzoek beslissen of dit de gepaste therapie is voor jouw probleem.

_KIL8289 comp.jpg

Myofasciale therapie bij Kine Zonnekeer

Bij Kine Zonnekeer in Kortrijk zal jouw kinesist altijd van start gaan met een uitgebreid gesprek en onderzoek waarbij we samen op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht. Als het plaatje klopt en de klacht is afkomstig van myofasciale triggerpoints, dan kunnen we opteren om aanvullend op het oefenprogramma, myofasciale technieken of dry needling te gaan toepassen.