Wat is relaxatietherapie? Wat is stressmanagement?
Meer en meer hebben we in onze haastige maatschappij nood aan ontspanning, onthaasting en leven in het hier en nu. Stress, spanningen en presteren staan centraal waardoor we vaak onze lichamelijke en emotionele reserves uitputten. Relaxatietherapie en stressmanagement kunnen hierop een antwoord bieden.
Wat is stressmanagement?
Dit is vrij letterlijk het managen van stress in het werk- of privéleven. Het omvat een uitgebreid arsenaal aan technieken met als doel het stress-niveau onder controle te krijgen om het alledaags functioneren te verbeteren. Langdurige negatieve stress kan spier- en gewrichtsklachten veroorzaken of op een negatieve manier beïnvloeden en onze lichamelijke/emotionele reserves uitputten. Relaxatietherapie is hier een onderdeel van maar ook energiemanagement en bepaalde communicatievaardigheden kunnen aan bod komen.
Wat is relaxatietherapie?
Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Niet alleen op het moment van de sessie maar vooral ook daarbuiten. Zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties. Er worden verschillende oefeningen en technieken gebruikt zoals lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie maar er wordt ook gefocust op een gezonde ademhaling, lichaamsbewustzijn en het op een constructieve manier om te gaan met je gedachten (vb bij piekeren of negatief denken).
Wat is stress?
Om te weten wanneer en waarom dit zo belangrijk is, moeten we begrijpen wat stress betekent voor ons. Het betekent een echte of een als echt gepercipieerde bedreiging van de fysiologische of psychische integriteit (Mcewen 2007). Bij acute stressoren gaat het lichaam alles in het werk stellen om de “survival van het organisme” te garanderen. Er zal energie vrij gemaakt worden en specifieke systemen worden aangesproken om te reageren. De reactie is afhankelijk van het individu, de omgeving en de situatie. Het zogenaamde “fight-flight-freeze”-mechanisme treedt in werking. In een acute situatie werkt dit heel efficiënt, eens de situatie aangepakt, treedt het organisme weer in rust. Een primitief voorbeeld is wegvluchten van een roofdier.
In onze Westerse maatschappij zijn dergelijke acute situaties minder aanwezig en spreken we over meer chronische stressoren als relationele problemen, verhoogde werkdruk en een tekort aan ontspanning. Het stress-mechanisme is niet geschikt om langdurig te werken en kan ons lichaam uitputten en leiden tot inefficiëntie & minder zelfvertrouwen. Het doel van stressmanagement en relaxatietechnieken is de chronische stress onderbreken en aldus het functioneren van ons lichaam zelf in handen nemen.
Bij welke klachten?
Stressmanagement en relaxatietherapie kunnen helpen bij diverse lichamelijke problemen zoals hyperventilatie, maag/darmklachten, spierpijnen, rug/nekklachten en een bedrukt gevoel op de borst. Ook bij slaapproblemen, angstbeheersing en burn-out kan dit aan bod komen.
Welke technieken worden gebruikt?
Relaxatietherapie is gericht op ontspanningsoefeningen. Hiermee kan lichaam en geest in een staat van rust gebracht worden. Er bestaan bijzonder veel methodieken:
Jacobson: contract-relax
Autogene training volgens Shultz (zelfhypnose)
Ademhalingstechnieken
Mindfulness
Meditatie
Yoga
Wandeltherapie
Aromatherapie
Energetische therapie
Massagetherapie
Bij stressmanagement wordt er eerst gewerkt op het herkennen van de specifieke signalen. Vaak zijn dit lichamelijke gewaarwordingen. Daarna wordt er bewust op zoek gegaan naar wat stress bezorgt en welke invloed gedachten hebben. Bepaalde gewoontes en patronen worden opgezocht en aangepakt. Vaak gaan we hierbij een stressdagboek bijhouden om dit op te volgen.
Relaxatietherapie en stressmanagement bij Kine Zonnekeer?
Bij Kine Zonnekeer in Kortrijk gaat jouw kinesist focussen op de link tussen stress en spier- en gewrichtsklachten. Hierbij zullen 3 pijlers centraal staan namelijk:
Lichaamsbeweging, de ultieme stressverlager.
Energiemanagement: om zoveel mogelijk energieverhogers te gebruiken en energieverlagers te reduceren
Relaxatietechnieken: gefocust op het musculoskeletale en wat je zelf kan doen.
Hier willen we ervoor zorgen dat je zo veel mogelijk zelf aan de slag kan gaan met wat we afspreken. Sterkte en onafhankelijkheid staan centraal!