Wat is Dry Needling?

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de kinesessies wordt gebruik gemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee spanningspunten in de spieren opgezocht worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een kinesitherapeut gaat deze triggerpoints specifiek gaan opzoeken omdat deze vaak aanleiding geven tot bewegingsbeperkingen, stijfheid of zeurende pijnklachten. Vervolgens gaat hij één of meerdere spieren aanprikken. Door de prik wordt de spiervezel met het triggerpoint neuromusculair gestimuleerd. De spier ontlaadt en de spier gaat terug ontspannen. Een zeer doeltreffende methodiek.

Dit kan meerdere sessies herhaald worden wanneer nodig. Tijdens het aanprikken (wat je nagenoeg niet voelt) kan je een dof gevoel, kort schokje of lichte samentrekking van de spier voelen. Dit klinkt eng maar is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich net ontspannen. De behandeling verloopt meestal zonder al te veel pijn. Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen, zeker de eerste uren na de sessie. Na een nachtje goed slapen is dit meestal al een stuk beter, al kan je ook dan nog soms het gevoel hebben dat je intensief gesport hebt.

Na enkele dagen begin je meestal het resultaat te merken van dry needling. Geleidelijk aan nemen de symptomen af en je voelt dat je meer kracht hebt of je meer ontspannen voelt.

_KIL8114.jpg

Wanneer wordt dry needling gebruikt?

Dry needling wordt bij een heleboel verschillende klachten toegepast. Triggerpoints ontstaan immers om verschillende redenen: een gebrek aan bewegingsvariatie en toegenomen stress in ons lichaam maar ook overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk) of tekorten in onze voeding kunnen aan de bron liggen. Voorbeelden zijn:

  • Nekpijn met uitstraling

  • Cervicogene hoofdpijn of duizeligheid

  • Rugpijn met uitstraling

  • Sportblessures

  • Post-operatieve spierpijnen…

Soms is dry needling af te raden zoals tijdens een zwangerschap, bij een spierscheur of bij panische angsten voor naalden. Daarom wordt er altijd eerst informatie over je medische toestand ingewonnen alvorens de behandeling van start gaat. Het gebruik van bloedverdunnende medicatie, bestaande allergieën of huidproblemen moeten zeker vermeld worden.

Wat is het verschil met acupunctuur?

Net als bij acupunctuur worden fijne naaldjes gebruikt die ingebracht worden maar dan stopt zo ongeveer de vergelijking. Er is een belangrijke verschil in visie. Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze die georiënteerd is op energiestromen binnen meridianen. De acupuncturist hoopt hiermee lichaam en geest te harmoniseren, immuniteit te verhogen en organen gezonder te maken. Dry Needling is ontstaan in de Westerse geneeskunde en bekijkt het dus vanuit de visie van de myofasciale triggerpoints.

Dry Needling bij Kine Zonnekeer

Zoals gewoonlijk bij Kine Zonnekeer, starten we met een uitgebreid vraaggesprek en gaan we samen op zoek naar de klacht en wat we eraan kunnen doen. Als het plaatje klopt en de klacht is afkomstig van myofasciale triggerpoints, dan kunnen we opteren om aanvullend op het oefenprogramma Dry Needling te gaan toepassen. Vaak zal dit meermaals herhaald worden en per behandeling zullen soms meerdere spieren aangeprikt worden.

Zoals steeds is dit soort therapie nooit het enige wat we gaan doen. Dit past altijd in een groter geheel. Meestal zal je na deze behandeling een aantal specifiek oefeningen/aandachtspunten krijgen om mee aan de slag te gaan. Na Dry Needling is het altijd aangenaam om wat zachte stretching en warmte toe te passen. Door de combinatie van deze technieken kunnen onaangename pijnen op een vlotte manier opgelost geraken.