Mens vs. Machine
Ik hoor mensen zo vaak de twee vergelijken. Ze vergelijken zichzelf met een machine, met een mechaniek die geolied, gesmeerd en gerepareerd moet worden en onderhevig is aan slijtage. Gelukkig zitten wij veel beter in mekaar dan dat.
Hoe functioneert een machine? Het is een ingenieus door een mens gecreëerd systeem om een bepaalde opdracht uit te voeren of een functie te hebben. Het is een radarwerk van verschillende materialen, aangedreven door een specifieke energiebron en mogelijks computergestuurd. We weten dat een machine ook op termijn verslijt naarmate hij meer gebruikt wordt. Hierdoor gaan er dus soms stukken kapot. Dat moeten wij vervolgens extern oplossen (of laten oplossen in mijn geval :D). Een stuk wordt vervangen door een nieuw onderdeel, schroeven worden weer vastgedraaid, kettingen weer gesmeerd… Of de energiebron -een batterij, een benzinetank…- is opgebruikt en moeten we weer gaan aanvullen.
Een machine is ook eerder onveranderlijk. Die kan immers maar een aantal vaste instellingen aan. Een wasmachine heeft een aantal opties en kan niet plots transformeren in een vaatwasser. Een auto kan niet vanzelf van 5 naar 6 versnellingen gaan of veranderen in een vliegtuig (tenzij je te veel films hebt gezien). Het is beperkt tot hetgeen waarvoor het gemaakt is.
Allemaal goed en wel maar hoe gaat de mens -een levend organisme- ons onderscheiden van de robot, de machine? Voordeel 1 is dat ons lichaam zeer adaptief is. Het past zich aan de gegeven omstandigheden aan. Iemand die gaat bodybuilden, krijgt meer spiermassa. Een loper, een betere loopconditie… Anderzijds zal iemand die continu in de zetel zit, steeds minder fit worden of iemand die veel alcohol drinkt, steeds meer nood hieraan hebben. Dit gebeurt allemaal zonder dat we eens binnen moeten voor ons jaarlijks onderhoud, zonder dat er iemand aan ons sleutelt. Dit houdt ook in dat we veel herstelvermogen hebben. Na operaties, na breuken, na letsels… Het helend vermogen van ons lichaam is fenomenaal. Beweging en gebruik van ons lichaam zorgt niet voor slijtage, het zorgt net voor verandering, voor aanpassing.
Ten tweede is de mens ook enorm variabel. Wij zijn stuk voor stuk unieke organismen die onder invloed staan van genetica, van onze omgeving en van bepaalde ervaringen en kennis die we opdoen. Je vindt nooit 2x dezelfde persoon, zoals je 2x hetzelfde kastje of tv-toestel vindt. Ons lichaam is ook niet opgedeeld en beperkt tot strak afgelijnde programma’s en bewegingsmogelijkheden. De opties zijn eindeloos en tot in het miniemste detail aanpasbaar.
Hoe ons lichaam zich dan ook concreet kan aanpassen, lees je in de volgende blog!