Jouw brein is een apotheek

Heb je zelf al eens opgemerkt dat je niet echt pijn voelt wanneer je in een risicovolle situatie bent, afgeleid bent, of echt wil blijven doen wat je doet. Zou je pijn voelen wanneer je moet weg spurten van een beer, zelfs als jouw rug pijn doet? Dacht het niet!

Halverwege de vorige eeuw deden wetenschappers een bijzondere ontdekking. Morfine is een gekende, zware pijnstiller, niet waar? Zeer efficiënt om pijn te stillen maar vol van neveneffecten. Wel, ze stelden vast dat onze hersenen zelf in staat zijn om varianten op morfine te gaan produceren. Onze hersenen hebben dus een eigen apotheek vol krachtige pijnstillers. Woehoew! Zonder voorschrift, altijd beschikbaar, gratis, puur natuur. Maar hoe kan je dit nu gaan gebruiken?

Onze apotheek bestaat niet uit muren en kastjes. Het bestaat wel uit miljoenen hersencellen en verbindingen. Het ontvangt en verstuurt signalen van over het hele lichaam naar andere hersendelen, zoals het internet gelinkt is aan heel alle werelddelen (Hallo, Chinese lezer!). Enkele van die hersendelen zijn gelinkt aan het geheugen, denkvermogen, planningsvermogen en aan emoties. Lichaamservaringen zijn gelinkt aan emoties, emoties zijn gelinkt aan lichaamservaringen (denk maar eens terug aan de kleine spin uit deze blog. Ze zijn dus ook gelinkt aan pijn. Zowel positief als negatief.

Jouw apotheek verandert als je gelukkig bent in een cocktailbar en mixt allerlei heerlijke geluksstofjes als serotonine, enkefalines, opioide, dopamine, morfine-achtigen… samen. Een krachtige, smaakvolle combo van gelukshormonen die gevaarsignalen afremmen waardoor het brein geen pijn zal aangeven. Krachtiger dan synthetische farmaceutische stoffen die vaak minder goed werken dan je zou verwachten. Zo zal je bijvoorbeeld tijdens een nachtje uit misschien die kneuzing van je been niet voelen. Of ondanks een letsel toch de winning goal maken.

Hoe beter en veiliger je jou voelt, hoe wijder de deuren van de apotheek openen.

De apotheek kan ook gesloten zijn… De gelukscocktailbar kan niet openen wanneer je je zorgen maakt, humeurig bent of op een plaats bent waar je liever niet wil zijn (bv. waar je ooit gekwetst bent geraakt). Gevaarboodschappen in je lichaam kunnen nu veel luider gaan klinken. Het lijkt dus dat hoe veiliger je jou voelt, hoe wijder de deuren van de apotheek openen.

Hoe krijg je die deuren nu eigenlijk open? Het brein is en blijft de baas en beheert de sleutel van het kastje, net als een apotheek beheerd wordt door andere autoriteiten. Jouw brein moet uitzoeken hoe gevaarlijk iets werkelijk is. Daarom moet je zaken vinden die de deuren openen: minder angst door meer kennis over een klacht, sociale ondersteuning, lichaamsactiviteit die je leuk vindt, meditatie, je in de natuur begeven…

Laat je door een professional helpen om dit te vinden… om jou de sleutel weer in eigen handen te geven.

Steven