Wat is manuele therapie?
Wat is manuele therapie?
Dit is een diepgaande specialisatie waarbij het lichaam bekeken wordt als één geheel en waarbij verbanden gelegd worden tussen alle verschillende delen van ons lichaam. Een manueel therapeut bezit specifieke onderzoeks- én behandeltechnieken binnen articulaire, neurogene en musculaire functiestoornissen, inclusief de manipulaties. De grote focus ligt hierbij op de wervelkolom.
Werkwijze manueel therapeut
Een echte manuele therapeut begint steeds met een grondig intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende methodes wil de manueel therapeut een beter beeld krijgen van je klachten. Dit kunnen testen zijn voor de spieren (kracht, lenigheid, triggerpoints…), gewrichten (pijnprovocatie, segmentale bewegelijkheid…), zenuwen (gevoel, reflexen, verhoogde mechanosensitiviteit), lichaamscontrole (bewegingsbesef, spieraansturing…) en nog zo veel meer.
Vervolgens zal de manueel therapeut op basis van al deze informatie een oorzaak kunnen geven van jouw klachten. Nadat dit doorgenomen is, wordt er een op maat gemaakt plan opgesteld, specifiek volgens jouw noden. Dit plan kan bestaan uit specifieke tips voor thuis, een gericht bewegingsprogramma of bepaalde manuele technieken.
Zo kunnen mobilisaties gebruikt worden, een zachte, kalme en meestal pijnverlichtende manier om de gewrichten in je lichaam in beweging te brengen.
Harmonics (Lederman) zijn een variant hierop, waarbij het lichaam met oscillerende bewegingen in een staat van resonantie gebracht wordt, wat zeer ontspannend werkt.
Neurodynamische technieken zijn bewegingen (actief of passief) waarbij het zenuwweefsel (of zijn omgeving) specifiek in beweging wordt gebracht met als doel het stimuleren van doorbloeding, afremmen van inflammatie en doen afnemen van neurogene prikkeling.
Bij een manipulatie (het “kraken”) gaat de manueel therapeut op een snelle en veilige manier een impuls geven aan een specifiek gewricht met als doel de bewegelijkheid te verbeteren en pijn te verlichten door een neurogene stimulus en relaxeren van spieren. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.
Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?
Manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar ook perfect aanvullen. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze therapievormen waar we hier verder op ingaan.
Met welke problemen kan je naar een manueel therapeut?
Je kan een manueel therapeut aanspreken bij een veelvoud aan klachten, zoals:
Nekpijn met of zonder uitstraling naar de arm: cervicalgie, artrose, facetblokkade, hernia, whiplash…
Cervicogene hoofdpijn en duizeligheid
Kaakklachten
Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
Tenniselleboog, golferselleboog
Thoracale pijn: rib- en borstpijn
Lage rugklachten met zonder uitstraling naar de benen: lumbago, artrose, facetblokkade, hernia…
Heupklachten
Sportblessures
Chronische pijnsyndromen: bv. fibromyalgie en CVS
Stress-gerelateerde klachten
…
Manuele therapie bij Kine Zonnekeer?
Bij Kine Zonnekeer in Kortrijk is Steven sinds 2018 een erkende en gespecialiseerde kinesist en manueel therapeut. Met zijn kennis van de manuele therapie, gecombineerd met zijn visie op pijn en op beweging wil hij mensen met rug- en nekklachten op een gespecialiseerde manier gaan begeleiden.
Wil je weten of manuele therapie iets voor jou is? Dan kan je hier klikken!