Wat is kinesitherapie?
Kinesitherapie betekent letterlijk de zorg voor je lichaam via beweging.
Een kinesitherapeut gaat dus met de kracht van beweging, de kracht van je eigen lichaam werken om zowel acute als chronische klachten aan te pakken. Aanvullend gaat hij technieken als myofasciale release, dry needling en mobilisaties gaan toepassen.
Doorheen de jaren zijn kinesitherapeuten zich verder gaan verdiepen in allerlei problematieken waardoor ze voor heel veel pathologieën aan bod komen. Denk in eerste instantie aan nek- en rugpijn en spierletsels maar zeker ook aan bekkenbodemrevalidatie, pre/postnatale kine, hart- en longproblematieken en zenuwletsels.
Wat doet een kinesist? Hoe verloopt een sessie?
De eerste sessie kan vaak een uurtje duren. Dan probeert de kinesist een totaalbeeld te vormen te vormen van jouw klachten door een uitgebreid vraaggesprek en een specifiek onderzoek. Hierbij gaan we niet alleen fysieke parameters maar ook slaap, levensstijl, stress… in rekening brengen. Op basis hiervan creëren we een op maat gemaakt behandelplan.
De volgende sessies duren gemiddeld 30 minuten, al kan dit nog aangevuld worden met individueel verder oefenen in de praktijk. Oefeningen, conditietraining, relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen, pijneducatie, manuele technieken, dry needling, fysiotechniek… Wat nodig is, komt aan bod. Vaak geven we ook een programma mee voor thuis met de nodige tips en tricks.
In 99% van de gevallen gaan de sessies door in de praktijk maar indien gewenst kan een sessie ook thuis plaatsvinden.
Op het einde van de rit, evalueren we het volledige verloop en krijg je verdere adviezen of oefeningen mee. Zo hopen we ervoor te zorgen dat je in de toekomst problemen kan voorkomen en creëren we meer lichaamsbewustzijn.
Wanneer kinesitherapie? Welke soorten bestaan?
In de meeste gevallen wordt kinesitherapie opgestart via een doktersvoorschrift. Alleen op die manier kom je in aanmerking voor een terugbetaling van jouw ziekenfonds.
Voor welke klachten je hier terecht kan, kan je lezen bij onze specialisaties. Maar er bestaan heel veel soorten kinesitherapie
Musculoskeletale kinesitherapie: de klassieke kinesitherapie gericht op spier- en gewrichtsklachten.
Lage rugpijn: bekkeninstabiliteit, lumbago, hernia, facetblokkage, sciatique…
Nekpijn en hoofdpijn inclusief duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, uitstralingspijn…
Spier-peesklachten: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
Gewrichtsklachten: artrose, Bechterew, reumatoïde artritis…
Operatieve revalidatie ledematen: voet, knie, heup, schouder, elleboog, hand…
Operatieve revalidatie wervelkolom: fusie, discectomie…
Dit is een diepgaande specialisatie waarbij het lichaam bekeken wordt als één geheel en waarbij verbanden gelegd worden tussen alle verschillende delen van ons lichaam. Een manueel therapeut bezit specifieke onderzoeks- én behandeltechnieken binnen articulaire, neurogene en musculaire functiestoornissen, inclusief de manipulaties. De grote focus ligt hierbij op de wervelkolom.
Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht. Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.
Myofasciale therapie:
Myofasciale therapie is een behandelingsvorm gebaseerd op het problematisch functioneren van spieren. In die spieren kunnen triggerpoints ontstaan die mogelijks pijnen geven met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Door middel van een goed uitgekiende diagnostiek kunnen deze triggerpoints gelokaliseerd en aangepakt worden met specifieke technieken waaronder dry needling. Er bestaat meer en meer wetenschappelijke ondersteuning over de efficiëntie hiervan.
Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de kinesessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee spanningspunten of triggerpoints in de spieren opgezocht worden.
Relaxatietherapie en stressmanagement:
Stressmanagement is vrij letterlijk het managen van stress in het werk- of privéleven. Het omvat een uitgebreid arsenaal aan technieken met als doel het stress-niveau onder controle te krijgen om het alledaags functioneren te verbeteren. Langdurige negatieve stress kan spier- en gewrichtsklachten veroorzaken of op een negatieve manier beïnvloeden en onze lichamelijke/emotionele reserves uitputten. Relaxatietherapie is hier een onderdeel van maar ook energiemanagement en bepaalde communicatievaardigheden kunnen aan bod komen.
Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Niet alleen op het moment van de sessie maar vooral ook daarbuiten. Zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties. Er worden verschillende oefeningen en technieken gebruikt zoals lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie maar er wordt ook gefocust op een gezonde ademhaling, lichaamsbewustzijn en het op een constructieve manier om te gaan met je gedachten (vb bij piekeren of negatief denken).
Pijneducatie en cognitieve gedragstherapie:
Dit is een wetenschappelijk sterk onderbouwde tak van kinesitherapie die patiënten helpt om de biologie, fysiologie en invloed van allerlei psychosociale factoren bij pijn te begrijpen. Zo toont men aan dat pijn niet gelijk is aan enkel schade maar het gevolg is van een enorme hoeveelheid signalen vanuit het brein en het zenuwstelsel. Met deze nieuwe inzichten kunnen vele problematieken beter verklaard worden, wat vaak al heel wat angst en frustraties kan wegnemen. Meer info kan je in onze blog lezen of in onze specialisaties.
Kinesitherapie bij neurologische aandoeningen:
Dit is kinesitherapie gericht op verschillende aandoeningen gelinkt aan de hersenen en het centrale of perifere zenuwstelsel. Voorbeelden zijn hersenbloeding, herseninfarct, Parkinson, amyotrofe lateraal sclerose, multiple sclerose, zenuwontstekingen, dwarslaesie… Tijdens de revalidatie komen verschillende aspecten aan bod waaronder het normaliseren van tonus, verminderen van spasticiteit, verbeteren van mobiliteit, evenwicht, coördinatie, spierkracht, transfers, staan en stappen… Met als doel het dagelijks leven vereenvoudigen.
Vestibulaire kinesitherapie:
Bij vestibulaire kinesitherapie worden patiënten met problemen ter hoogte van het evenwichtsorgaan behandeld. De bedoeling is om de verschillende sensoriële systemen te gaan trainen om het probleem te gaan compenseren. Dit kan door evenwichtsoefeningen, werken op de oculomotoriek en op hoofdpijn.
Urogynaecologische kinesitherapie:
Uro-gynaecologische revalidatie heeft als de doel de bekkenbodemmusculatuur te verstevigen of te relaxeren bij verschillende aandoeningen. Ten eerste verschillende vormen van urinaire incontinentie zoals die bij inspanning, instabiliteit van de blaas & gemengde incontinentie maar ook bij fecale incontinentie. Ten tweede kan dit ook gebruikt worden bij fecale obstipatie. Ook kan dit bij seksuele problematieken van toepassing zijn (erectiestoornissen, pijn…). Tot slot kan dit ook bij prolaps van een bekkenorgaan (blaas, uterus, rectum) dit toegepast worden. Heel vaak zijn deze problematieken gelinkt aan de zwangerschap.
Prenatale kinesitherapie & Postnatale kinesitherapie
Prenatale kine bestaat uit een beperkte aantal sessies waarbij gefocust wordt ontspannende houdingen en ergonomie, spierkrachttraining (buikspieren, rugspieren, bekkenbodem), relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en het geven van meer informatie over de bevalling. Zo kunnen specifieke houdingen voor tijdens de weeën of de baring aangeleerd worden. Klassieke zwangerschapskwalen zoals lage rugpijn en bekkeninstabiliteit kunnen ook aangepakt worden. Dit kan vanaf 26 weken zwangerschap gestart worden.
Postnatale kine wordt ten vroegste 4 à 6 weken na de bevalling gestart. Dit kan gaan over 9 tot 18 behandelingen waarbij er gewerkt wordt aan lichaamshouding/besef, bekkengordeltraining (rugspieren, buikspieren, bekkenbodem…) en algemene conditietraining. Kortom, terug een fitte mama worden.
Cardiale revalidatie:
Hartrevalidatie begeleidt en ondersteunt patiënten die met een hartprobleem geconfronteerd worden zoals een hartinfarct, klepaandoeningen of na bijvoorbeeld een overbruggingsoperatie. Door middel van kracht- en conditietraining gecombineerd met levensstijlaanpassingen verbetert de fysieke conditie, het zelfvertrouwen, is er minder angst en een lagere mortaliteit.
Ademhalingskinesitherapie:
Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie focust zich op ademhalingsproblemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties. Welke specifieke technieken tijdens de kinesitherapiesessies aan bod zullen komen, zijn o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het luchtwegprobleem en je fysieke belastbaarheid. Dankzij respiratoire kine worden je longen geventileerd, wordt je bronchiale weerstand opgebouwd en je inspanningscapaciteit verbeterd.
Pediatrische revalidatie:
Pediatrische kinesitherapie is kinesitherapie met een specifieke focus op baby’s, kinderen en jongeren met motorische ontwikkelingsstoornissen en ademhalingsproblematieken. Bobath, autogene drainage en psychomotorische therapie zijn specifieke specialisaties.
Geriatrische kinesitherapie:
De geriatrische kinesitherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen met hun specifieke klachten. Er wordt gefocust op oefentherapie in verschillende vormen (4TD, Tai-Chi, krachttraining…), gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.
Palliatieve kinesitherapie:
Hierbij wordt er specifiek gewerkt met patiënten wiens levenseinde nadert. Zij ondervinden vaak bijkomende ongemakken die zo goed mogelijk verlicht worden met verschillende technieken. Op die manier focust de palliatieve kinesitherapeut op een zo comfortabel en kwaliteitsvol mogelijk levenseinde.
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je meer verheldering over deze verschillende behandelingsvormen.
Kinesitherapie bij Kine Zonnekeer
Kine Zonnekeer is een prakijk voor kinesitherapie, manuele therapie en dry needling in de regio Kortrijk, Kuurne en Heule. Steven Eggermont is gespecialiseerd in de aanpak van spier- en gewrichtsklachten van verschillende oorsprongen. Het einddoel is altijd weer om te kunnen “bewegen zonder zorgen”. Om dit doel te bereiken stellen we na een uitgebreid onderzoek en gesprek een specifiek behandelplan op waarbij we samen alles uit de kast halen om ons doel te bereiken.
Twijfel je of je met jouw klacht bij Kine Zonnekeer terecht kan? Of bij een kinesitherapeut in het algemeen? Contacteer ons vrijblijvend voor een advies.