Loopanalyse en looptechniek: Makkelijk sneller en vlotter lopen
Als kinesitherapeut zie ik de loper het vaakst in mijn praktijk, van beginners tot atleten die zich voorbereiden op een marathon. Ongeacht hun niveau hebben al deze sporters één ding gemeen: ze zijn intensief bezig met hun loopschema, zoals ook besproken werd in de vorige blog van Kine Zonnekeer. Toch lopen ze vaak tegen beperkingen aan of raken ze geblesseerd. Om hier beter op in te spelen, heb ik een opleiding gevolgd bij SmartEducation over het analyseren en hertrainen van looptechniek.
Graag toon ik dit aan met een patiënt die recent naar de praktijk kwam: een loper met een knieklacht door overbelasting. Hij wilde intensiever beginnen trainen voor een 15km en kwam door aanslepende klachten naar de praktijk met de vraag hoe we dit het best kunnen aanpakken. Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek stelden we een aangepast kracht- en loopprogramma op om zo goed mogelijk weer te kunnen opbouwen. De volgende sessie trokken we naar buiten om de techniek eens onder de loep te nemen. We bekeken het looppatroon op zoek naar bepaalde tekenen die eventueel de overbelasting kunnen verklaren: hoe komt de voet neer (de eeuwige discussie tussen voorvoet- en hielcontact die veel te uitgebreid is om hier te bespreken)? Waar komt hij neer? Wat gebeurt er in de knie, de heupen, de romp? Welke schoenen (nog zo’n discussiepunt) draagt hij en zijn deze gepast voor hem? Hoe snel zet hij zijn stappen?
Bij deze loper zagen we dat de looptechniek eigenlijk best wel goed was maar dat hij zijn linkerknie meer belastte door zijn voet te veel naar binnen te zetten. Door een paar kleine “cues” te geven, leert hij nu zijn voet anders te zetten. Dit doet hij door tijdens het lopen per vijftal minuten een minuut specifiek erop te focussen. Zo kan hij geleidelijk aan zijn lichaam herprogrammeren.
Het aanpassen en verbeteren van looptechniek kan een belangrijke schakel zijn om als kinesitherapeut een loper te begeleiden naar een spoedig herstel en een efficiënter looppatroon. Een kleine, eenvoudige tip die ik kan meegeven om efficiënter en met minder blessurerisico te lopen is een goeie loopkadans zoeken die past bij je lichaam. Vaak zien we dat minder getrainde lopers met zware schoenen rond de 150 stappen per minuut lopen. Een absolute topper haalt 180. Het lichtjes verhogen van de kadans (bv. 150 -> 160) zorgt ervoor dat je veel meer het verend vermogen van je lichaam kan gebruiken en dus minder energie verspilt. Uiteraard kan dit niet snel veranderen en moet je hier geduldig mee gaan experimenteren. Je kan zeker geen toename van 30 stappen per minuut verwachten, dus bouw geleidelijk aan op en laat je bijstaan door een kinesitherapeut of andere professional met voldoende kennis over lopen.
Kinesist in Kortrijk - Heule - Kuurne
Steven Eggermont en zijn team bij Kine Zonnekeer uit Kortrijk gaan dagelijks aan de slag met lopers. Zowel atleten met veel ervaring als beginnende lopers zijn bij ons aan het goede adres. Een positieve benadering met duidelijke educatie, begeleide oefentherapie en levensstijlaanpassingen zijn de essentie van onze aanpak. Je kan bij Kine Zonnekeer ook terecht voor een loopanalyse of loopplan.