Loopschoenen... blijf de bomen door het bos zien.

Lopen is en blijft de meest pure sport die er is. Met één paar schoenen ben je vertrokken. De hamvraag… welke schoenen!? Een eenvoudige vraag, een complex antwoord. Er zijn duizend en één merken, zo veel verschillende types… Hoe maak je nu een goeie keuze? Samen met een expert ga ik dit vereenvoudigen. Ik laat Jonas Vandevyvere aan het woord. Master LO, topduatleet met een dubbele Europese titel én een wereldtitel op de Powerman en werkzaam bij Runner’s lab. (runnerslab.be).

Het is een frequent voorkomend misverstand dat een beginnend loper geen kwaliteitsvolle loopschoen nodig heeft. Een goede loopschoen die op jouw maat is, is essentieel! Die vermindert niet alleen het blessurerisico, maar vergroot ook je motivatie. Het is iets zeer persoonlijk. Het is niet omdat je buurman altijd met merk A loopt dat jij dan met diezelfde schoen records zal breken. Net zoals de duurste schoen ook niet altijd de beste is voor jou. Wij geven jou enkele aandachtspunten voor deze zoektocht.

Loopschoenen 2.jpg

1. De soort:

Grofweg delen we op in wegschoenen, trailschoenen en wedstrijdschoenen.

o Wedstrijd: dit is om snelheidstrainingen of wedstrijden mee te lopen. Ze worden gekenmerkt door hun veerkracht en efficiëntie. Je kan er echter niet alle trainingen mee doen, omdat ze minder dempend zijn en minder comfort geven.

o Trail: gemaakt voor offroad. Door hun robuustheid, steviger bovenwerk en gripvolle zool, zijn ze ideaal om je helemaal uit te leven in het bos.

o Wegschoenen: de grootste categorie, hier gaan we verder op in.

2. Demping?

Tegenwoordig staan 2 stromingen tegenover mekaar: enerzijds het natural running concept of NRC (Altra, Topo…) en anderzijds de zwaardere dempende schoenen (Asics, Brooks…). In theorie zouden NRC-schoenen efficiënter het verend vermogen van het lichaam gebruiken alsook de kracht van de voetspieren. Dit zou economisch en blessurepreventief (knieën) interessanter zijn. Anderzijds merken we dat je net sneller letsels oploopt in voeten en onderbenen door hiermee te werken. Hoe maak je nu de keuze?

o   Lichaamsgewicht: de ideale demping zal afgestemd worden op jouw lichaamsgewicht. Hoe zwaarder, hoe meer demping.

o   Loopstijl: afhankelijk van de looptechniek en jouw natuurlijke vering kan geopteerd worden om net iets meer of minder demping te gaan geven.

o   Ervaring: Algemeen raden we aan om beide soorten te combineren, zeker als je veel loopt. Iemand met meer ervaring zal vlotter naar NRC kunnen gaan.  Beginners zullen we wat meer demping aanraden.

3 De maat en breedte van de schoen:

Essentieel voor je loopcomfort! Idealiter zijn je loopschoenen een maat tot anderhalve maat groter dan normaal. Dit varieert ook vaak van merk tot merk. Je hebt best 5 tot 10mm tussen de tip van de schoen en je tenen. Aan de hiel en midvoet moet de schoen goed aansluiten, terwijl hij bij de tenen best iets losser is. Je voet zwelt immers bij inspanning en ook de doorbloeding mag niet afgesnoerd worden.

(Kine Zonnekeer-tip: teken je voet af op papier. Deze moet zonder kreuken erin passen.)

Loopschoenen 1.jpg

4. Neutrale of gesteunde schoenen?

Dit hangt af van de voetafrol: de totale beweging van de voet vanaf het moment dat hij contact maakt met de grond tot het moment van afstoot.

o   Neutrale schoenen: goede demping met een gelijke verdeling van het materiaal.

  • Voor wie?

    • Mensen met een niet tot weinig “afwijkende” voetafrol.

    • Mensen met podologische steunzolen.

o   Gesteunde schoenen: door een specifieke verdeling van het materiaal wordt de voetafrol in een bepaalde richting begeleid.

  • De plaats van het steunblok is afhankelijk van de nood van elke specifieke loper

  • Voor wie?

    • Lopers bij wie een link is tussen een afwijkende afrol en klachten. Bijvoorbeeld wanneer de voet neigt om te veel naar binnen te knikken (=overpronatie) en dit gelinkt kan worden aan pakweg achillespeesproblemen.

Kine Zonnekeer-tip: teken je voet af op papier. Deze moet zonder kreuken in jouw schoen passen.

5. Laat je begeleiden!

Voor beginners is het zeker en vast geen overbodige luxe om zich te laten begeleiden bij het aankopen van nieuwe loopschoenen. Bij Runners’ Lab proberen we aan de hand van een intakegesprek en een blootsvoetse ganganalyse de juiste schoen (en eventuele steunzool) aan te raden. Het intakegesprek gaat van onder meer het kilometeraantal en blessurehistoriek tot je uiteindelijke einddoel. Daarnaast wordt aan de hand van hoogtechnologische drukplaten bepaald welke voetafrol de persoon in kwestie heeft. Door telkens opnieuw met diverse schoenen te testen op een fotoscan, kan er mee bepaald worden welke steuncategorie het meest geschikt is.

Zoals je leest, kan je dus best je goed informeren alvorens je (eerste) aankoop van loopschoenen te doen. Een goeie schoen is al een eerste stap om heerlijk te kunnen trainen. Veel succes!

Steven & Jonas