Sport & beweging in tijden van Corona: eindelijk tijd, maar hoe pakken we dit aan?
Het zijn vreemde tijden. Corona zet onze levens on-hold. We gaan niet meer werken, gaan niet meer uit en blijven in ons kot. Maar wijlen Johan Cruyff zei ooit: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Want één groot voordeel is extra tijd. Tijd die we kunnen spenderen aan onze algemene gezondheid: voldoende slapen, gezond eten en veel bewegen. Fysieke activiteit is goed onze spieren en gewrichten, boost het immuunsysteem (!) en draagt bij aan ons mentaal welzijn. Maar let op voor overdaad. “Trop is te veel en te veel is trop”. Als kinesitherapeut is het mijn verantwoordelijkheid om jullie daarbij te helpen.
Om te beginnen zijn sporten en bewegen 2 verschillende vormen van fysieke activiteit.
· Bewegen: aan een lage intensiteit = wandelen, tuinieren, fietsen
· Sporten: aan een hogere intensiteit = lopen, “koersen”, voetballen
Doe je anders niet echt aan sport, dan hoef je niet per se hiermee te starten. Sport je intensief, dan kan je gerust afwisselen met wat beweging. Ga vooral voor activiteiten in buitenlucht wanneer het weer het toelaat.
Ten tweede, hou je bij het sporten best rekening met een aantal zaken:
· Welke sport deed je vooraf? Misschien ben je een fitnessboy (#gainzzz) of eerder een liefhebber van yoga of pilates. Weet dat je niet ineens maximaal kan omschakelen van de ene sport naar de andere. Iemand die dagelijks zwemt, kan nu niet dagelijks gaan lopen.
· Frequentie: loop je 3x/week dan kan je niet ineens dagelijks lopen. Start met jouw huidige frequentie en bouw op. Idem voor het aantal kilometers. Een goede stelregel is niet meer dan 10% per week op te bouwen.
· Intensiteit: werk aan de funderingen van je conditie. Basis, basis, basis.
· Voorkeuren en middelen: wat doe je graag en wat kan je nog doen? Sportcentra zijn gesloten, yogalessen gaan niet door. Zoek alternatieven, maak gebruik van je eigen materiaal thuis en grasduin in het enorme online aanbod aan “groepslessen” (yoga, BBB…).
Kies ten derde voor variatie in deze periode. Wissel je sport af met een fikse wandeling. Laat de fiets eens staan en werk aan je zwakke punten met specifieke krachtoefeningen. Probeer eens een online sessie die je anders nooit zou proberen. Hou bovenal de fun erin en onthoud: “motion is lotion!”
Tot slot probeer je uiteraard nog rekening te houden met de bestaande maatregelen: sport alleen of met 1 persoon erbij. Hou afstand bij het buiten sporten en blijf in de buurt van je woonst. Gebruik enkel je eigen materiaal. Als je ziek bent dan neem je best evenveel dagen rust als je koorts hebt gehad.
Veel succes met bovenstaande tips, maak van COVID-19 gebruik om tijd in jezelf te investeren.
Samen komen we gezond en wel uit deze crisis.
Steven
29/03/2020