Rugpijn ontmaskerd: 6 mythes over rugpijn doorprikt!

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Helaas gaat dit veelal gepaard met een overvloed aan mythes en misvattingen die de juiste kennis over rugpijn overschaduwen. In deze blog gaan we enkele van deze mythes ontmaskeren en een helderder beeld schetsen van wat wel en niet waar is als het gaat om rugpijn.

Mythe 1:

"Rugpijn betekent dat er iets ernstig mis is met mijn rug."

De realiteit: Niet alle rugpijn duidt op ernstige structurele problemen. Een groot gedeelte van de rugklachten is “aspecifiek”. Dit wil niet zeggen dat ze niet bestaan maar wel dat ze eerder gelinkt zijn aan stress- of levensstijlfactoren, langdurig zitten of overbelasting. De meerderheid van dit soort rugklachten is met de juiste zorgen van voorbijgaande aard. Heel zelden is rugpijn een medische urgentie tenzij in combinatie met duidelijke kracht- of gevoelsverlies, verlies van blaasfunctie of hoge koorts.

Mythe 2:

"Rugpijn ontstaat alleen door foute bewegingen die een ernstig letsel veroorzaken."

Een minderheid van de rugklachten ontstaan hierdoor. De realiteit: de meerderheid van de acute rugklachten ontstaan in periodes met veel zitten, een hoge emotionele belasting en oververmoeidheid. Noem het gerust de verkoudheid van de spier- en gewrichtsklachten.

Mythe 3:

"Rust is de beste remedie voor rugpijn."

De eerste 2 dagen kan rust aangewezen zijn. Langdurige inactiviteit daarentegen is meestal contraproductief. Als je binnen de grenzen van je comfort actief kan blijven, zal dit alleen maar het herstel bevorderen. Dit kan door bv. gewoon te blijven wandelen maar ook door gerichte stretches en mobilisaties.

Mythe 4:

"Mijn matras en slaaphouding veroorzaken rugpijn."

Hmm… Tegenwoordig bestaat er heel veel promotie rond de ideale matras voor elke individuele rug. De realiteit is dat er slechts één criterium hiervoor gekend is: lig je comfortabel of niet? Maak op basis hiervan je keuze. Het belang van slaaphouding wordt ook overschat. Rugpijn is zelden te linken aan de manier waarop je ligt. Vaak ga je wel merken dat je in aanwezigheid van rugpijn bepaalde voorkeurshoudingen zal hebben.

Mythe 5:

"Als ik eenmaal rugpijn heb gehad, zal het altijd terugkomen."

De realiteit: Rugpijn betekent niet automatisch een levenslange aandoening. Met de juiste behandeling, preventieve maatregelen en aandacht voor levensstijlfactoren, kan je herstellen van rugpijn en de kans op terugkerende klachten verminderen.

Mythe 6:

“Scans zijn altijd nodig om de oorzaak van rugklachten te achterhalen.”

Een scan zegt niks over de prognose van herstel, over toekomstige klachten en draagt niet bij aan het herstel van rugpijn. Heel vaak is een scan dus overbodig. Het zorgt vaak voor onnodige stress en onrust.

Specialist in lage rugpijn

Het team van Kine Zonnekeer uit Kortrijk gaat dagelijks aan de slag met patiënten met lage rugpijn. Een positieve benadering met duidelijke educatie, begeleide oefentherapie en levensstijlaanpassingen zijn de essentie van onze aanpak.

Wij helpen je graag verder.