Een hernia en uitstralingspijn bij de kinesist

Een hernia is een term die heel vaak in de volksmond genomen wordt. Maar wat is het juist? In deze blog nemen we de tijd om dit vage concept te bespreken en mythes te ontkrachten. Daarbovenop geven we een aantal concrete behandelingsopties mee.

Wat is een Hernia?

Een tussenwervelschijf bestaat uit een kraakbeenachtige ring die een gelkern omringt. Deze schijven zijn sterk en robuust en dienen als schokdempers voor de wervels en maken beweging van de rug mogelijk.




Een hernia is een vorm van specifieke rugpijn. Wanneer een hernia ontstaat in de tussenwervelschijf is de structuur aangetast en komt materiaal uit deze kern vrij. Dit gaat gepaard met een inflammatoir proces in ons lichaam en bijgevolg vaak een pijnreactie. Wanneer dit vrij uitgebreid is, kan een in de buurt liggende zenuw hierop reageren. Slechts in beperkte gevallen wordt de zenuw werkelijk onder druk gezet. treedt op wanneer de tussenwervelschijf (de zachte, gel-achtige schijf die zich tussen de wervels bevindt) uitpuilt en op de zenuwen in de wervelkolom drukt. In het merendeel van de gevallen is het ontstaan van een hernia een spontaan proces onder invloed van genetische factoren en een ongezonde lifestyle. Een beweging kan het vuur aan de lont zijn waardoor de ontstekingsreactie ontstaat. Slechts in beperkte gevallen ontstaat een hernia door een impact, een plotse overdreven rotatie of hefbeweging.

Hoe Veroorzaakt een Hernia (Uitstralings)pijn?

De “inflammatoire soep” die ontstaat uit de tussenwervelschijf activeert sensoren die prikkels naar ons brein versturen. Van daaruit ontstaat de pijnreactie. De pijn kan beperkte blijven tot een lokale zone in de wervelkolom. Daarnaast ervaar je een spierspanning en stijfheid rondom de pijnlijke regio.

Wanneer een zenuwbaan in de buurt van de hernia reageert kan de pijn zich verspreiden in de ledematen. Deze zenuwbaan begint uit zichzelf dan signalen te versturen die opgepikt worden en verwerkt worden als pijn. Daarnaast kunnen tintelingen, gevoelloosheid of zelfs spierzwakte gaan optreden. In het geval van een rughernia kunnen deze symptomen voorkomen in de onderrug, bil, been of voet (bekend als ischias). Bij een nekhernia kunnen soortgelijke symptomen voorkomen in de nek, schouder, arm of hand.

Behandeling van een hernia

De behandeling van een hernia is afhankelijk van de ernst van de klachten, het soort uitstraling en de locatie van de hernia. Indien er geen onmiddellijke uitval is van spieren en er geen onverdraaglijke pijn is, dan gaan we over naar een conservatieve aanpak.

Tijdelijke rust is een goed begin.

Geef je lichaam ademruimte en werkt ontspannende houdingen en posities. Tracht ook op deze manier je nachtrust te optimaliseren, wat essentieel is voor een goed herstel en een goede recuperatie. Je kan best ook ontspannende technieken zoals warmtetherapie en ademhalingsoefeningen toepassen

Blijf in beweging.

Rust roest, is altijd een belangrijk motto. Ga op zoek naar bewegingsvormen die je lichaam goed verdraagt. Dit kan gaan van wandelen tot zachte stretches of fietsen. Het belangrijkste is dat je de optie neemt die voor jou goed aanvoelt.

Kinesitherapie & Manuele therapie

De kinesist is je eerste aanspreekpunt en coach bij dit herstel. Samen met de kine ga je op zoek naar de verklaring voor de klachten. Daarna start je op met ontspannende stretches en mobilisaties en ga je progressief de kracht en soepelheid terug gaan opbouwen. De kinesist houdt ook de evolutie bij en monitort eventuele signalen van ernstiger lijden zoals kracht- en gevoelsverlies. Aanvullend zijn pijnstillende technieken zoals Dry Needling, Manipulaties (niet van de hernia zelf) en myofasciale technieken zinvol.

Medicatie

Paracetamol of NSAID's (zoals ibuprofen) worden vaak voorgeschreven om de ontsteking en pijn te verminderen. NSAID zullen doeltreffender zijn maar zijn enkel te gebruiken in samenspraak met jouw arts. In de aanwezigheid van zenuwpijnen zijn soms andere medicamenten aangewezen om tijdelijk de zenuwprikkels te doen afnemen. Vaak wordt een cortisone-infiltratie voorgeschreven bij blijvende zenuwpijn. Hier gaat men lokaal pijnstilling injecteren die kalmerend kan werken.

Chirurgie

Als de pijn ondraaglijk is, de conservatieve aanpak na 8 weken niets veranderd of er sprake is van ernstige uitval van zenuwen (zoals krachtverlies in armen of benen of verlies van controle over de blaas of darmen), kan een operatie overwogen worden. Bij deze ingreep wordt de uitpuilende schijf gedeeltelijk of volledig verwijderd om de druk op de zenuwen te verlichten. De exacte aard van de ingreep is afhankelijk van de scan die gemaakt wordt en de voorkeuren van patiënt en chirurg.

Wanneer moet je een arts bezoeken?

Hoewel de meeste klachten gelinkt aan een hernia met tijd en conservatieve behandeling verbeteren, zijn er enkele symptomen die onmiddellijke aandacht vereisen. Als je last hebt van krachtverlies in je armen of benen, problemen met plassen of ontlasting, of gevoelloosheid in het gebied rond de anus of geslachtsdelen, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Dit kan wijzen op een ernstiger aandoening die verder onderzoek vereist.

Hoe pakt Kine Zonnekeer dit aan?

De symptomen van een hernia variëren uiteraard sterk qua locatie en intensiteit en vragen een behandeling op maat. Zeker wanneer er al dan niet uitstralingspijn aanwezig. Hierbij is het ook heel belangrijk om te weten dat de kinesist ook kan beslissen om een snelle verwijzing te gaan doen wanneer hij het vermoeden heeft dat het herstel niet vordert of er een ernstige pathologie aanwezig is. En kinesitherapie dus niet aan de orde is!

Op basis van het vraaggesprek, klinisch onderzoek en de bevindingen van de behandelende arts (met eventuele onderzoeken) bespreken we met jou de vermoedelijke reden van het ontstaan van de pijnklachten en de link met de hernia. Daarna stellen we samen een plan op en trachten we de prognose en timing in te schatten.

In dit plan zoeken we naar specifieke oefeningen en houdingen die in eerste instantie pijn verlichtend kunnen zijn. Vervolgens beginnen we aan de heropbouw van jouw kracht en lenigheid. Goed gedoseerde lichaamsbeweging die rekening houdt met de mogelijke beperkingen die er kunnen zijn, vormt hier een rode draad. Tegelijkertijd gaan we ook werken rond alle beïnvloedende factoren zoals stress, slaap, dagelijkse beweging en dergelijke… Want alleen door verder te kijken dan de structuur alleen, kan het probleem adequaat aangepakt worden. Manuele therapie, dry needling en andere pijnstillende technieken worden bijkomend toegepast.

Op termijn en afhankelijk van jouw situatie gaan we op zoek naar de sport en beweging die jou kan helpen doorheen de revalidatie en jou erna weer fitter en sterker kan maken. Wij maken samen de keuze op basis van jouw fysieke capaciteiten, voorkeuren en ervaringen. Of we nu over vormen van yoga, krachttraining of core training spreken, het belangrijkste is vooral dat we aangepaste belasting aanbieden op jouw maat, voor jouw klacht en voor jouw doel.

Kinesist in Kortrijk - Heule - Kuurne

Steven Eggermont en zijn team bij Kine Zonnekeer uit Kortrijk gaat dagelijks aan de slag met patiënten met specifieke rug- en nekklachten. Een positieve benadering met duidelijke educatie, begeleide oefentherapie en levensstijlaanpassingen zijn de essentie van onze aanpak.

Wij helpen je graag verder.